Ton Polman op bezoek

Maandag 6 maart was voor de LAS Maastricht weer een bijzondere avond. We hadden de bekende Limburgse Filmmaker Ton Polman op bezoek.

Ton heeft jarenlang veel betekend voor ons als filmmakers. Allereerst als gewaardeerd jurylid en ten tweede voor de cursussen die hij in het Limburgse heeft georganiseerd. Ton ontwikkelde twee-daagse cursussen o.a. Geluid bij film en Beeld en geluidsmontage.

Ton is een succesvolle documentaire-maker en talloze films van zijn hand hebben al veel prijzen op diverse filmfestivals gewonnen. 

Hij verraste ons niet alleen met mooie films maar ook met zijn verhalen over het maakproces.

De eerste film die Ton aan ons liet zien was  Muziek maken komt uit je hart, een portretfilm van Jan Theelen de bekende arrangeur, componist en accordeonist. Boeiend vertelt hij over zijn fascinerende muziekwereld, mooi in beeld gebracht door Ton met een uitstekende geluidsband.

Ton is steeds op zoek naar boeiende mensen met bijzondere vaardigheden. Dat bleek al snel bij zijn tweede film over Joanna Hofft. Het levensverhaal van een schilderijenrestaurateur in Maastricht. Een zeer boeiende en emotionele film over haar leven met mooie maar ook met trieste herinneringen. Met als “als voorgerecht” een verhaal over de problemen die Ton meemaakte bij het tot stand komen van deze film.

De laatste film die Ton ons liet zien was Bermboeketten. Een film over de bloemenpracht waar we allemaal langs rijden, fietsen en lopen zonder te beseffen hoe mooi die wel zijn. Een schitterende film door zijn eenvoud en sounddesign.

We hadden een topavond met heel veel dank aan Ton Polman. 

Op naar 20 maart want dan strijden de filmmakers van de LAS met hun een-minuutfilms voor de beste een-minuut film van het jaar 2023.

Verslag Con Soeters / Foto Jim Evelein

Related Posts