Documentaire ‘Navalny’.

‘Navalny’ heeft de oscar voor beste documentaire gewonnen. Deze film is te zien via https://www.2doc.nl/documentaires/2022/05/navalny.html

Wie vergiftigde de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, en hoe? Deze vragen vormen de kern van deze fly-on-the-wall documentaire met het tempo van een thriller.

In augustus 2020 wordt een vliegtuig dat van Siberië naar Moskou reisde, omgeleid naar Omsk omdat een passagier aan boord doodziek wordt. Die passagier is Aleksej Navalny, de felste criticus van Vladimir Poetin, en leider van de Russische oppositie. Navalny wordt naar Duitsland geëvacueerd. Daar bevestigden de Duitse autoriteiten dat Navalny met het zenuwgas Novistjok is vergiftigd. 

Maar hoe is dit gebeurd? En door wie is dit gedaan? Deze vragen vormen de kern van Navalny, een fly-on-the-wall documentaire die zich ontvouwt met het tempo van een thriller. 

De film brengt Navalny en onderzoeksjournalist Christo Grozev van Bellingcat samen, terwijl ze nauwgezet de identiteit van de potentiële huurmoordenaars onderzoeken. De documentaire is in realtime opgenomen in een klein Duits stadje terwijl Navalny herstelt en het moordonderzoek zich ontvouwt.

Navalny, geregisseerd door Daniel Roher, is ook een studie van Navalny de man. Scènes met Navalny’s vrouw en kinderen en met zijn collega’s bieden een portret van een mediastrateeg en een leider die zich volledig inzet voor zijn vaderland.Navalny biedt toegang tot een politicus die resoluut aandringt op hervormingen, een leider die zich door niets laat schrikken, ook niet door zijn eigen vergiftiging.

Navalny ging in première op het Sundance Film Festival 25 januari 2022 en won daar de Festival Favorite Award en de Audience Award voor de U.S. Documentary Competition.

Related Posts